Circuit Maramures – Istorie si Traditii - 6 Days

Day 1
Ziua 1: Bucuresti Otopeni – Cluj – Turda

Intalnire cu reprezentantul Lucky Sirius Tours la aeroportul Otopeni pentru procedurile de check in cursa Bucuresti – Cluj la 05:00.

Ajungem la Cluj- Napoca si parcurgem un tur panoramic cu microbuzul : Catedrala Greco-catolica Sf. Iosif (sec. XIX in stil romanic cu elemente gotice), Parcul Operei, amenjat in 1885 si inconjurat de cladiri istorice, intre care: Bastionul Croitorilor (una din putinele fortificatii ale vechii Cetati ramase intacte), Palatul de Justitie (construit in 1902, in stil eclectic), Opera Nationala Romana si Teatrul National (construite in 1906 in stil neo-baroc). Urmeaza Piata Avram Iancu, dominata de statuia eroului pasoptist si Catedrala Mitropolitana (in stil bizantin), Palatul Seminarului Teologic Ortodox, Biserica Unitariana (sec. XVIII), Biserica Evenghelica (de sec. XIX, care imbina stilul baroc cu cel neo-clasic). In Piata Unirii, (centrul orasului in Evul Mediu –astazi cea mai mare piata medievala din sud-estul Europei), admiram statuia lui Matyas Corvin, Palatul Banffy (sec. XVIII) un frumos edificiu baroc, ce gazduieste Muzeul de Arta si vizitam Biserica Sf. Mihail (sec. XIV) unul dintre cele mai reprezentative monumente ale arhitecturii gotice din Transilvania.

Vom servi masa de pranz la unul din cele mai reprezentative locatii cu specific traditional din Cluj, La Varzarie.

Continuam traseul spre Salina din Turda, un adevarat muzeu de istorie al mineritului in sare, reamenajata intr-o maniera foarte pitoreasca si reintrodusa in circuitul turistic in anul 2010.

Cazare TURDA la hotel de 3* si cina.

Day 2
Ziua 2: Turda – Sacel - Viseul de Sus – Poienile de sub Munte

Mic dejun. Incepem traseul si ne indreptam spre Valea Viseului, unde vom vizita un loc pitoresc incarcat cu istorie si traditii, Sacel unde vom merge sa descoperim traditiile la unul din mesterii populari. Vom servi masa de pranz la Conacul Drahneilor pe Valea Viseului, ca in final sa degustam o horinca, licoarea magica a tinutului de nord Maramures.

Cazare VISEUL DE SUS la hotel de 3*+/pensiune 3*+ cina.

Day 3
Ziua 3: Viseul de Sus – MOCANITA pe valea Vaserului – Moisei

Mic dejun. Ne putem plimba cu Mocanita pe Valea Vaserului pe ultima cale ferata forestiera activa din Carpati, circa 6hr unde vom admira superbele peisaje si vom servi o gustare, bauturi calde si un platou grill.

Numită adesea „Mocăniţa de pe Valea Vaserului“, Calea Ferată Forestieră din Vişeu de Sus reprezintă o bogăţie atât din punct de vedere tehnic, cât şi cultural. Pe o rută de aproape 60 kilometri distanţă circulă – pe lângă locomotive Diesel – până astăzi locomotive cu abur înfocate cu lemn, lucru prin care CFF Vişeu de Sus (prescurtare de la Calea Ferată Forestieră) devine cunoscută în întreaga lume ca fiind ultima cale ferată forestieră adevărată, care funcţionează cu abur. Linia care a fost construită dupa ecartamentul austro-ungar de 760mm duce într-o vale de o sălbăticie fermecătoare, de-a lungul râului Vaser, peste poduri şi prin tunele. Calea ferată traversează o zonă împădurită enormă, unde nu există drumuri sau sate, ci este locuită doar de urşi şi lupi.

Valea Vaserului, care măsoară 50 km din Vişeu de Sus până la staţia terminală Comanu, nu se poate compara cu nicio altă vale din Carpaţi. Ea cuprinde o zonă împădurită care nu este locuita până la taberele muncitorilor şi singura cale de acces o reprezintă calea ferată forestieră. Parte a Parcului Natural „Munţii Maramureşului“, Valea Vaserului se află sub protecţie europeană, utilizarea ei forestieră fiind însă permisă; obligaţiile ecologice asigură faptul că pădurea va fi conservată la capacitatea ei actuală.

Dupa incursiunea in timp petrecuta cu mocanita, ne vom indrepta spre Moisei, unde vom vizita manastirea si casa memoriala a celor 29 romani ucisi in timpul retragerii trupelor austro-ungare.

Cazare VISEUL DE SUS la hotel de 3*+/pensiune 3*+ cina.

Day 4
Ziua 4: Viseul de Sus – Borsa (Cascada Cailor) – Manastirea Barsana – Ocna Sugatag

Mic dejun. Drumetie in Muntii Rodnei unde vom porni spre statiunea Borsa, de unde vom putea lua telescaunul pentru a vizita Cascada Cailor (~2hr), cu cea mai mare cadere de apa din Romania, 90m la altitudinea de 1300m.

Ne vom indrepta spre Manastirea Barsana, reconstruita incepand cu anul 1993, considerata cea mai frumoasa manastire din Maramures, fiind construita integral din lemn, iar cel mai inalt punct este turnul cu clopotnita (57m). Aici constructiile de lemn se armonizeaza perfect cu natura, iar manastirile par rupte la propriu dintr-un colt de rai.

Vom servi masa de pranz in zona Manastirii Barsana, de unde vom continua drumul nostru spre Biserica de Lemn din Ieud, regasita in patrimoniul UNESCO si cunoscuta ca fiind drept cea mai veche biserica din lemn din tara si locul unde s-au descoperit primele manuscrise in limba romana (anul 1364).

Incheiem ziua cu un foc de tabara si cina la cazare in VISEUL DE SUS la hotel 3*+/pensiune 3*+.

Day 5
Ziua 5: Viseul de Sus – Sighetu Marmatiei – Sapanta – Desesti – Sarbi

Mic dejun. Vom incepe ziua cu vizitarea inimii Tarii Maramuresului – Sighetu Marmatiei, cunoscuta local ca si Sighet. Orasul se afla aproape de granita cu Ucraina, la confluenta raurilor Iza si Tisa.

Memorialul Victimelor Comunismului si al Rezistentei este cel mai important obiectiv turistic al orasului (aflat in apropierea Primariei municipiului). Fosta inchisoare, transformata intr-un memorial al durerii, ajunge in anul 1995 sub egida Consiliului Europei.

La alţi 10 km în josul râului, la poalele Munţilor Igniş, continuam traseul nostru spre unul dintre cele mai cunoscute sate din România: Săpânţa. Este un sat mare, cu câmpii vaste, pajişti, livezi şi păduri. Faima satului se datorează mai ales cimitirului neobişnuit numit Cimitirul Vesel şi casei memoriale a sculptorului Stan Ioan Pătraş.

Ne intoarcem spre valea raului Mara si sub creasta Cocosului cu vizitarea comunei Desesti, situata la 23km de Sighetu Marmatiei. Desesti abunda in obiective turistice, traditii si mesteri populari, fiind unul dintre locurile care au devenit adevarate simboluri ale Maramuresului Istoric. Importanta turistica a zonei este demonstrata si de existenta celor patru biserici de pe teritoriul comunei, doua dintre ele fiind declarate monumente istorice de interes national: Biserica de lemn „Cuvioasa Paraschiva”, ridicata in anul 1770-Monument UNESCO, cu pictura interioara realizata de Radu Munteanu si Alexandru Ponehalski si Biserica de lemn „Nasterea Maicii Domnului”, construita in anul 1700.Aceasta se afla in satul Harnicesti, comuna Desesti. Ne oprim pentru o binemeritata masa de pranz intr-un loc idilic pe valea raului Mara, La Pintea Haiducul cu preparate traditionale si licori magice.

Continuam cu ultimul popas din aceasta zi intr-unul din cele mai fotogenice sate din Romania, satul Sarbi, iar frumusetea sa i-a adus prestigiu in intreaga lume. Vom face un tur panoramic al satului traditional romanesc cu obiceiuri si traditii si vizitam unul din mesterii locali in lemn si descoperim adevarata maiestrie in realizarea portilor traditionale maramuresene.

Cazare VISEUL DE SUS la hotel de 3*+/pensiune 3*+ cina.

Day 6
Ziua 6: Viseul de Sus – Baia Mare – Manastirea Rohia – Aeroport Cluj – Bucuresti

Mic dejun si check out. Pornim spre Baia Mare de unde incepem turul de oras pietonal (atestat documentar in 1329, care s-a dezvoltat ca important centru aurifer) si admiram: Biserica Sf. Treime (construita in stil baroc), Bastionul Macelarilor (sec. XVI) care a facut parte din sistemul de fortificatii ridicate de Matei Corvin, Turnul Stefan, un turn de clopotnita de sec.XV, singurul ramas din Biserica Sf. Stefan distrusa de un incendiu. Vizitam Muzeul Județean de Mineralogie „Victor Gorduza” Baia Mare- Muzeul florilor de mină -cel mai mare muzeu regional din Europa, multe dintre exponate fiind considerate unicate mondiale și valori de patrimoniu.

Servim masa de pranz in Baia Mare, dupa care pornim spre Manastirea Rohia, ultimul nostru obiectiv din acest circuit. Comoara ascunsa si bine pazita a manastirii Rohia este biblioteca, una dintre cele mai mari si importante din tara. Aici s-au adunat pana acum peste 40.000 volume de carte. Cartile si linistea din acest colt de rai au fost motivele pentru care la sfarsitul anilor ’70, scriitorul Nicolae Steinhardt, cel care a regandit notiunea de fericire, alege sa se retraga la Rohia.

Ne indreptam spre aeroportul din Cluj Napoca pentru zborul de seara spre Bucuresti.

Tariful include:

  • • transport microbuz clasificat 3* **+ ;
  • • transport avion Bucuresti – Cluj – Bucuresti (compania Blue Air si bagaj de cala inclus de 20kg/persoana) cu taxele de aeroport incluse;
  • • cazare cinci nopti pensiune/hotel 3***+/3***+ in regim de demipensiune;
  • • intrari obiective turistice conform programului;
  • • ghid din partea agentiie;
  • • ghid local calificat;

Tariful nu include:

  • • asigurarea storno medicala;
  • • cheltuieli personale.
  • • Mesele de pranz si cina in Turda (58 euro/adult sau copil cu varsta intre 2-14 ani);
  • • Pachet Excursii optionale: intrare Salina Turda, bilet Mocanita all inclusive si bilet telescaun Cascada Cailor (47 euro/adult sau 28 euro/copil cu varsta intre 2-14 ani);

Plecari / tarife:

29.11 – 04.12 – 472 euro / persoana (loc in camera dubla)
06.01 – 11.01 – 472 euro / persoana (loc in camera dubla)

Copilul:
6 si 10 ani plateste – 346 euro
2 si 6 ani plateste – 284 euro
0 si 2 ani plateste – 21 euro (doar taxele de aeroport)

Price From
472 Per Person
Add Travelers
Person
472 Per Person